AnnonserLa nysgjerrigheten pirres

Fasineres du av vikingenes oppdagertrang, pågangsmot og sjømannskap?

Bukkøy, Avaldsnes
Bukkøy, Avaldsnes
Foto: Ørjan B. Iversen
Skudeneshavn, Karmøy
Skudeneshavn, Karmøy
Foto: Ørjan B. Iversen

Fasineres du av vikingenes oppdagertrang, pågangsmot og sjømannskap? På Haugalandet kan du med nysgjerrighet utforske og følge vikingkongenes fotspor. Glem vikinghjelmer med horn, her er det de ekte og historisk korrekte fortellingene som venter deg.

La din utforskertrang ta deg med til Avaldsnes, hvor fyrster og kongergjennom årtusener har hatt sitt hovedsete. Harald Hårfagre, som lovet sin Gyda at han ikke skulle klippe håret før han hadde samlet Norge til ett rike, la hovedgarden sin her på Avaldsnes i ca 870, og gjorde dermed stedet til Norges eldste kongesete. På samme sted rager i dag den over 750 år gamle Olavskirken stolt over Karmsundet. Dette sundet bar tidligere navnet Nordvegen og ga navn til landet vårt.  

Harald Hårfagre og andre konger ønsker deg velkommen til Nordvegen Historiesenter, de vil geleide deg gjennom fortellinger fra kongesagaer, gamle myter og arkeologiske funn. Fortellinger som vil gi deg nærhet til vikingkongenes hjemland, Norges fødested.  

Fremdeles nysgjerrig? Følg stien fra historiesenteret til Vikinggården på Bukkøy, et levende og eksperimentelt forskningsprosjekt. Du vil bl.a. finne et flott langhus og et imponerende stort naust, bygget slik vikingene gjorde det. Naustet er det eneste i sitt slag i Europa. Under Vikingfestivalen, som arrangeres her ute hvert år i begynnelsen av juni, kan du delta i et yrende «vikingliv» på Bukkøy.  

Det er ikke bare Avaldsnes som byr på vinkingspor. I hele regionen vår fra Utsira i vest til Sauda i øst er det bautasteiner, monumenter, gravhauger, kirker, helleristninger, hus- og nausttufter – her er det bare å lete og du vil finne, med god hjelp av vår attraksjonsoversikt her på nettsidene og vår årlige trykte guide. Alt ligger tilgjengelig for deg innenfor en radius på en drøy time fra Haugesund.  

Har du hørt om Skudeneshavn, den vakre hvite perlen, som ble kåret til Norges sommerby i 2004? Denne seilskutebyen og de andre kystbyene har silda, havets sølv, å takke for velstanden som vokste fram på 1800-tallet. Det er altså ikke uten grunn at Sildajazzen i sjøfartsbyen Haugesund har det navnet den har. Man må vel kunne si at sølvglinsende trompeter og saksofoner passer godt inn i denne byen.  

I Visnes er det et annet metall som tar deg med på reise, denne gangen helt til New York. Fra gruvene i Visnes, dro kobberet via Frankrike og ble brukt i konstruksjonen av Frihetsgudinnen. Museet i Visnes vil fortelle deg denne historien og mere til. Produksjonen i Visnes sto for 10 % av Norges bruttonasjonalprodukt i 1880-årene og 70 % av Norges eksport. I dag er Visnes et flott tur- og rekreasjonsområde. Her kan du rusle tur på de «franske» ridestiene. Eller hva sier du til piknik og lek i den familievennlige Fransahagen?  

Vi vet at gjestene våre er nysgjerrige og søker spennende opplevelser. Vi gleder oss derfor over å kunne ønske deg og ditt reisefølge velkommen til nettopp dette - spennende opplevelser i historisk landskap!

Sist oppdatert   03.01.2011   Av   Tove V. Bråthen
 

Sammarb._banner_NORSK


Destinasjon Haugesund & Haugalandet AS www.visithaugesund.no Telefon 52 01 08 30 post@visithaugesund.no